Vad, var och hur ska jag studera? – Några tips

Har du bestämt dig för att börja studera är det bara att gratulera. Du har en rolig tid framför dig, nästan oavsett vad du väljer att studera. Förutom värdefulla kunskaper kommer du också att träffa många nya kompisar, etablera kontakter för framtiden samt skaffa dig ett bättre utgångsläge på arbetsmarknaden.

Vad?

En fråga som nog många ställer sig är vad man ska studera. Det allra viktigaste är att välja något man är intresserad av eller åtminstone som man tror att man är intresserad av. Att välja en utbildning bara för att den betecknas som ”bra” trots att man inte är intresserad av den är ofta ingen bra idé.

Ett bra tips är att kolla igenom hela utbudet av utbildningar och se vad man kan tänkas vara intresserad av. Ett alternativ om man är osäker är att börja med enstaka kurser. Efterhand som man sedan läser kanske man upptäcker vad ens nisch är och kan rikta in sig på denna.

Var?

I Sverige finns många studieorter från norr till söder, alla med olika utbud och inriktning, från stora universitetsstäder som Lund och Uppsala till mindre städer som Karlstad eller Borås.

På de stora orterna som Lund, Göteborg, Linköping, Stockholm och Uppsala är utbudet av kurser och program som störst, dock är det också här som de mest eftertraktade studieplatserna finns varför det är ett betydligt högre söktryck här än på mindre orter. Dessutom kan det ofta vara problem med att hitta bostad då bostadsköerna ofta är långa.

Givetvis finns det ju också fördelar med att studera på de större orter. Utbudet av program och kurser är större samtidigt som studentlivet är mer mångfacetterat.

Hur?

Hur gör man för att söka, hur ordnar man bostad med mera är frågor som nog många ställer sig. Söker gör man antingen till vårterminen eller höstterminen och då innan 15 oktober respektive 15 april. Dock går det även att anmäla sig till en hel del kurser och program efter dessa datum, dock är det då svårare att få plats.

Bostad är en av de absolut viktigaste sakerna när det kommer till studier, framför allt om man ska studera på en ort långt ifrån hemorten. På de mindre studieorterna brukar det inte vara några problem med att få bostad. En del högskolor och universitet har till och med bostadsgaranti för nya studenter. På de större orterna kan det dock vara betydligt svårare. Här gäller att använda sig av alla olika kanaler och även kolla annonser på Blocket och dylikt.

Många orter har en speciell bostadskö för studenter. Ett bra tips är att så fort som möjligt ställa sig i denna så man ökar möjligheterna till att få en bostad.